Een veilige plek voor jong experiment

1

STAP 1: Is Haven iets voor jou?

Een Haven-traject is iets voor jou als je:

 • Je bent tussen de 18 en 30 jaar bent
 • Je hebt een project met een zekere maturiteit (een afgewerkt product, een groeiend klantenbestand,…)
 • Je hebt de ambitie om je project intensief uit te werken
 • Je krijgt ondersteuning van één van de coaches in de aangesloten Haven-jeugdwerkpartners
 • Je vult de Haven-tools in, samen met je coach
 • Je bent bereid om naar onze inhoudelijke workshops te komen en jezelf op regelmatige basis te laten begeleiden

Ben je niet zeker of je kan instromen? Vraag een gesprek met je coach in het jeugdhuis.

2

STAP 2: Maak gebruik van onze tools

PROJECTFICHE

Een eerste stap is om al je ideeën even op een rijtje te zetten. Deze projectfiche helpt je daarbij. Hierin staan een aantal vragen over je project, je klanten, je partners,… Maar je kan er ook in vertellen welke vragen je nog hebt en waar je hulp voor nodig hebt. Vul deze samen met je coach in.

Projectfiche

BUSINESSMODEL

Download het business model canvas en ga aan de slag om je plannen concreet in beeld te brengen. Door dit op te stellen bekijk je je project via verschillende brillen en kom je tot nieuwe inzichten. Daarnaast helpt het ook om een duidelijk verhaal te maken zodat je helder en duidelijk aan ons kan uitleggen wat je nu juist van plan bent. Klinkt moeilijk? Jouw coach helpt jou met plezier!

Online tool

FINANCIEEL PLAN

Net als elke onderneming moet ook jouw project levensvatbaar zijn. Wat zijn je kosten, inkomsten en winsten? Hoeveel stuks moet je aankopen of welke prijs vraag je voor jouw diensten? Haven heeft voor jou een overzichtelijke tool waarin je in een oogwenk ontdekt hoe financieel gezond jouw project is. Vraag aan je coach om samen de tool in te vullen.

Financiële tool

2
3

Ready? Pitch!

Heb je een businessplan? Heb je de financiële tool ingevuld? Heb je samen met jouw coach alles tot in de puntjes voorbereid? Dan ben je klaar om te pitchen! Kom voor een enthousiaste maar kritische jury jouw project uitleggen en krijg opbouwende feedback. Als jij de jury ervan kan overtuigen dat je er klaar voor bent, mag je binnen het Haven-traject starten.

Neem contact op met Haven en maak een afspraak. Om je voor te bereiden kan je alvast deze tips volgen.

4

Het Haven-traject

Gedurende een periode van 2 jaar krijg je de kans om binnen onze veilige Haven te experimenteren met jouw onderneming. Hiervoor kan je beroep doen op een aantal ondersteunende diensten van Haven maar ook jouw persoonlijke coach blijft je inhoudelijk en logistiek bijstaan. Ontdek hier de voordelen van een traject binnen Haven.

FINANCIËLE OMKADERING

Via het BTW-nummer en de rekening van Haven kan je aan- en verkopen doen voor je eigen project. Je wordt begeleid in het voeren van je eigen boekhouding en krijgt de kans om winst op te bouwen die je, op het einde van je traject, meeneemt als startkapitaal voor jouw onderneming.

ADMINISTRATIEVE ONDERSTEUNING

Haven ondersteunt bij de aanvraag van het meest gunstige sociale statuut en leert je omgaan met de administratieve taken die hiermee gepaard gaan. Ook met vragen rond contracten, patenten en fiscaliteit kan je bij ons terecht.

ERVARING EN COMPETENTIES

Via individuele ondersteuning door je coach én collectieve sessies met andere jonge ondernemers doe je ervaring op en ontwikkel je ondernemerscompetenties. De sessies worden steeds op maat gemaakt en jij kan zelf bepalen welke competenties je verder wilt ontwikkelen.

NETWERK

Haven is een coöperatie en bouwt een innoverend netwerk van jongeren, jeugdhuizen en partners die elkaar aanvullen en versterken.

GELOOFWAARDIGHEID

Het afsluiten van contracten, verzekeringen en bestellingen gebeurt steeds via Haven. Dit zorgt voor extra veiligheid en geloofwaardigheid.

ZICHTBAARHEID

Tijdens jouw traject word je ondersteunt in de uitbouw van je eigen merk en communicatie. Daarnaast organiseert Haven collectieve events waar je samen met de andere ondernemers de nodige zichtbaarheid krijgt binnen én buiten de jeugdsector.

4
5

Wat kost dat?

 • 100 EUR aandeel bij Haven
 • 10% ondernemersbijdrage op de winst. Dit wordt berekend op jaar basis met een minimum bijdrage van 200 EUR per jaar.
 • Verzekeringen: 75 EUR per ondernemer voor burgerlijke aansprakelijkheid (250 euro franchise)
 • Projectspecifieke verzekering
 • Sociale bijdrage betaal je van je persoonlijke rekening (bijberoep: geen minimumbedrag. Hoofdberoep 737,71 EUR per kwartaal)
 • 9 EUR per trimester aan bankkosten